HRV Training

Ideale balans tussen training en herstel

De signalen van je lichaam herkennen

De juiste verdeling van trainingen

Inzicht krijgen in de impact van trainen

Ga verder dan hartslagmeting

Eén van de meest voorkomende uitspraken binnen de sport(begeleiding) is ‘luister naar je lichaam’. Maar wat als je je lichaam niet verstaat, of dat je lijf de signalen zo zacht fluistert dat je ze niet kan horen? Met Hartslag Variabiliteit (HRV) metingen geef je je lichaam een stem. Wij helpen je met deze module om naar je lichaam te luisteren en op het juiste moment de juiste prikkel toe te dienen. We gaan samen aan de slag om de relatie tussen jou en je lichaam te optimaliseren om tot betere prestaties te komen én (nog) meer plezier uit je sport te halen.

HRV is een tool die helpt om je training goed in balans te houden met werk, privéleven en algemene gezondheid. Door middel van een dagelijkse ochtendmeting stemmen we je schema elke dag af op de belasting die je lichaam op die dag aankan. Deze module kan gecombineerd worden met onze module Trainingsschema’s, maar ook met eigen trainingsinput of trainingsschema’s van derden.

De trainingsbegeleiding van Mijn Sport Avontuur op basis van hartslag variabiliteit (HRV) gaat een stap verder dan het basispakket van Trainingsschema’s. We gaan samen met jou op zoek naar hoe je lichaam reageert op (sportieve) prikkels en stressoren in je leven buiten de sport. Elke persoon en elk lichaam gaat anders om met stress en de verschillende stressoren die het dagelijks leven op je afvuurt. Door de inzet van deze innovatieve trainingsmethode gebaseerd op HRV metingen zijn we in staat te bepalen welke belasting je per dag aankunt. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dit een prestatieverbetering oplevert ten opzichte van voorgeprogrammeerde trainingen bij hetzelfde trainingsvolume.

Met een HRV meting meet je de variatie die van nature optreedt tussen de individuele hartslagen. Dit geeft een beeld van de actuele status van je autonoom zenuwstelsel en daarmee voor de balans tussen je parasympatisch (rust en herstel) en sympatisch (vecht en vlucht) zenuwstelsel. Deze waarden geven inzicht in herstel, ziekte, overtraining, de hoeveelheid stress die je ervaart (emotioneel of fysiek) en de bereidheid van je lichaam om een trainingsprikkel te verwerken.
De waardes die gemeten worden met de HRV applicaties, geven dus een handvat om bepalen in hoeverre je bent hersteld van eerdere trainingen en welke (trainings)prikkel je op een dag kan toedienen voor het beste trainingsresultaat. Voor een optimaal gebruik van deze module is het nodig dat je liefst elke dag, maar op zijn minst vijf keer per week, ’s ochtends meteen na het opstaan een HRV meting van 1 tot 3 minuten uitvoert. Na het invullen van de waardes in je schema krijg je vervolgens een advies welke trainingsprikkel leidt tot het beste resultaat. Uiteraard kun je hier zelf in sturen en voorkeuren programmeren voor ‘vaste’ trainingsuren met een groep of in het zwembad. De HRV trainingsmodule is ontwikkeld als aanvulling op ons basispakket, maar is zodanig ingericht dat hij inzetbaar is in combinatie met eigen trainingsschema’s of schema’s van derden. Hiermee heb je de vrijheid om te bepalen wie je trainingsinhoud bepaalt, wij of een andere trainer. Je krijgt dan een lege module toegestuurd met alle functionaliteit en een uitgebreide handleiding over hoe je ermee aan de slag kan. Je trainingen moet je er dan zelf nog in invullen.

Hoewel de module zodanig is opgezet dat je er op basisniveau zelf mee aan de slag kan, is het is ook mogelijk om naast de handleiding een stukje persoonlijke begeleiding te krijgen. Dit is waardevol voor wie er echt alles uit wil halen. Trainen op HRV is immers ingewikkelde materie met veel factoren die meespelen in de waarden van je metingen. Kies je voor persoonlijke begeleiding dan helpen we jou om de variabelen van het schema precies goed af te stellen voor jouw lichaam. Voor minimaal het eerste half jaar hebben we onbeperkt persoonlijk contact via Whatsapp of Skype en leren we je nog beter met de feedback van het schema om te gaan en draaien we waar nodig aan de knoppen om de module optimaal op je af te stellen. Zodra je na het eerste halfjaar besluit dat je onze hulp niet meer nodig hebt en de module perfect is afgesteld, betaal je alleen nog abonnementskosten voor de module.

Je kan je maandelijks abonneren of in één keer de module voor een bepaalde periode aanschaffen. Je betaalt vooraf, en als het om wat voor reden dan ook even niet past om met de module te trainen, dan meld je dit bij ons vóór de start van de nieuwe maand en stopt je abonnement direct. Alleen voor de persoonlijke begeleiding op basis van de HRV module geldt een minimum periode van een halfjaar. Als het bovenstaande je bevalt en je meldt je aan, dan volgt er altijd eerst een intake gesprek (Skype / Facetime / Whatsapp) zodat we het allemaal nog eens goed kunnen uitleggen. Tijdens het gesprek maken we kennis en leggen we uit wat de volgende stappen zijn. Wil je er vervolgens mee verder, dan start je met een vrijblijvend proefschema van twee weken.


Wil je meer lezen over trainen met HRV? Dan zijn onderstaande links een fijn startpunt.


  • Voor mij geeft trainen op basis van HRV een meerwaarde omdat ik nu sport met kwaliteit en dus trainingen mag doen op de momenten dat het goed voor me is